czwartek, 26 marca 2009

20 lutego- Skrobia jako substancja zapasowa cz.1
















Celem tych zajęć było odnalezienie skrobi w roślinach.

Skrobia należy do cukrów złożonych (wielocukrów), znaczy to że jedna jej cząsteczka składa się z około 1000 cząsteczek glukozy, połączonych ze sobą tzw. wiązaniami glikozydowymi. Jako substancja zapasowa roślin, m.in. ziemniaków, zbóż występuje w dużych ilościach w przeciętnej diecie, stanowi ponad 80% spożywanych przez człowieka węglowodanów.

Przebieg doświadczenia:

Na początku stworzyliśmy mieszaninę etanol- aceton. Następnie odbarwiłyśmy liście. Potem utworzyłyśmy roztwór jodyny i polałyśmy nim liście. Po kilku minutach na niektórych liściach pojawiły się małe ciemno- granatowe plamki. Doświadczenie powtórzyliśmy na ziemniaku i bułce. Te całe zabarwiły się na piękny ciemny kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz